23 lipca 2009

Roladki z bakłażana i mozarelli


Składniki:
- bakłażany
- ser mozarella
- zielone pesto
- olej do smażenia
- świeża bazylia
- czosnek
- ocet balsamico

Bakłażany pokroić wzdłuż w plastry, usmażyć na rozgrzanym oleju, odsączyć z oleju na papierowych ręcznikach. Mozarellę pokroić w dużą kostkę. Usmażone plastry posmarować niewielką ilością zielonego pesto, na każdy plaster położyć kostkę mozarelli, zwinąć bakłażany w ruloniki i każdy rulonik spiąć wykałaczkami. Ruloniki posypać świeżą, pokrojoną bazylią i drobno posiekanym czosnkiem, całość schłodzić w lodówce. Dla zaostrzenia smaku lekko skropić octem balsamico.

Grecka pasta z fasoli


Składniki:
- biała fasola – 2 puszki
- kapary - 1 mały słoiczek
- pomidory suszone – 1 mały słoiczek
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mała biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- oliwa z oliwek (dodaję „na oko”)
- rozmaryn
- oregano
- pieprz cayenne
- pieprz biały
- odrobina soli

Fasolę odsączyć z zalewy. Pomidory, kapary, cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do fasoli wraz z przyprawami, wszystko razem zmiksować. Oliwę i sok z cytryny dodać pod koniec miksowania. Schłodzić pastę w lodówce. Podawać z pieczywem.

12 lipca 2009

Sałatka ziemniaczana z kurkami









Składniki:
- ziemniaki
- kurki
- boczek wędzony
- groszek zielony z puszki
- jabłko, najlepiej szara reneta
- cebula
- szczypiorek
- natka pietruszki
- majonez
- śmietana 18%
- olej lub oliwa
- sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić. Kurki umyć, osuszyć na sicie, oczyścić, pokroić. Cebulę i jabłko pokroić w grubszą kostkę. Na na niewielkiej ilości oleju lub oliwy krótko podsmażyć cebulę, kurki, po kilku minutach dodać jabłko - powinno tylko lekko się posmażyć, ale nie rozpaść. Po podsmażeniu odsączyć cebulę, kurki i jabłko z sosu na sicie. Boczek pokroić na plastry i wysmażyć na niewielkiej ilości oleju na chrupko. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu pokroić. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Natkę i szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i majonezem wymieszanym ze śmietaną. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin, aby składniki przegryzły się.